Jom Jadi Follower ana

Thursday, February 25, 2010

BAITUL MUSLIM ... UTP


Alhamdulillah.. syukur terhadap ILLAHI kerana beri ana kesempatan untuk berkongsi cerita dengan antum semua.. Alhamdulillah..segala untukMu Ya Allah..

Banner Baitul Muslim

Alhamdulillah dapat juga ana menulis ari nie untuk berkongsi dgn amtum semua… Sebenarnye program nie ana dah pi hampir semggu dah.. tapi tiada kesempatan jer nk tulis.. tapi xpekan ilmu boleh dikongsi 2 panel yg cukup hebat n terkenal iaitu Ustaz Hasrizal (penulis buku “AKU TERIMA NIKAHNYA) dan Ustaz Habiburrahman (penulis buku AYAT2 CINTA )..InsyaAllah..

Program nie diadakan di UTP SERI ISKANDAR… dekat je dgn umah ana leh la.. ana diajak oleh k.mira (kak kat poli) yang dtg semasa ziarah ana sehari sebelum program nie.. Hati mmg nk ikut.. tapi xde kenderaan nk pi sana.. Dengan takdir Allah… Alhamdulillah k.mira tawarkan diri untuk ambik ana.. REZEKI NAMANYE NIE..ana juga dimaklumkan ramai sahabat/sahabiah turun 1 bas tuk program… Wah … mmg lagi xsabar nk pi yela hampir 2 bulan xjumpa…. MMg PERANCANGAN ALLAH ITU SGT BAIK… temukan kami dlam keadaan xdisangka…

Hari yg dituggu telah tiba… Sebenar Program itu start kul 8.30pm tapi kami sampai kul 9.30pm… almaklum la diorg ambik ana dulu.. lagi pun k.mira n the geng tolak pas maghrib… Tapi Alhamdulillah sampai gak.. kami smpai time itu dah round ke 2.. Sampai jer kami duk bahagian atas.. bkn pe dah la dtg lmbt.. hu33

Dapt jer tmpt duduk kami telinga nie buka luas2 n ready camera..hi3.. antara pegisian yg ustaz adalah…

Time ana sampai tu Penulis Habiburrahman nie pggl seorg student n bertanyakan pada student pe calon isteri idamannyer…he3.. tersipu2 student nk jwb… die pun jwb yg baik…solehah…cantiKK

Begitu lah setiap manusia yg inginkan ygterbaik tuk pasangannye…BETUL X???? Huraian oleh panel tersebut kebanyakan manusia suka cari pasangan kerana harta sama ada lelaki or perempuan… seterusnye kecantikan / kehenseman, keturunan dan agamaNye… Sesuai dgn Hadis Rasulullah SAW yang bermaksud : Dinikahi seorang wanita kerana HartaNye, kecantikanNye, keturunanNye dan AgamaNye, maka pilihlah AGAMANYE, nescaya kamu akan berbahagia…. Seperti mana yg dijelaskan kebanyakan manusia kini banyak yg suka tiga perkara pertama tersebut berbanding Agama… Ingat smua akan ilang dan sementara… jika dapat yg berharta tapi angkuh dan sombong … untuk pe??? Ati pun xtenteram.. begitu juga jika dapat yg cantikk…hensem… tapi berperangai buruk.. sentiasa nk marah.. rumahtangga pun x bahagia… jadi Pilihlah Agamanye.. kerana dgn memilih ciri ini InsyaAllah… sentiasa bahagia kerana cantikknye kekal walaupun rupanye xbegitu cantikk tapi hatinye yg cantikk kan menyerlah peribadi yg cantikk… Wah…mantap betul ulasanyer.. SubhannAllah..hati ini berdoa supaya dapat yg terbaik tuk kerana AgamaNye supaya dapat memimpinku… Amin..

Seteruanya Ustaz Hasrizal lak memberi kupasan yg mantap.. katanye… asas CINTA ini adalah What u see, What u get… Cinta membawa 2 perkara sengsara or Bahagia.. ini perlu dilihat bagaimana pasangan menterjemahkan cinta itu… pernah ustaz Hasrizal makan di gerai (makan roti canai) dan dengar perbualn sepasangan kekasih dihadapannye :

Kekasih Girl berkata pada kekasih boynye “ Ala yang.. Cinta ini sbagai KURAP makin digaru makin sedap”.. wah mmg bagus tul ayat kekasih nie.. saya yg makan roti canai nie rasa nye nk luah balik makanan tersebut.. Nampak ke saya nie yang berkopiah berjanggut cikit nie kat di diorg.. selamba je..”Ungkap ustaz Hasrizal.

Begitu manusia mengungkap n menghurai secara pelbagai de + ve n _ve… terpulang pada individu.. tapi dalam soal cinta nie tidak tidak boleh mengalahkan cinta itu… kerana cinta suatu fitrah yg Allah ciptakan… tapi kite kena perbetulkan manusia yg bercinta. Tu…

Kebanyakan antara kiter mmg suka mencari yg baik n soleh / solehah tuk pasangan kiter… tapi sedarlah tuk dapat kan yg solah / solehah mestilah menjadi dulu yg soleh / solehah….

Pokoknye… kiter MESTI BANYAK MENJADI YG SOLEH / SOLEHAH, KURANG MENCARI YG SOLEH/SOLEHAH UNTUK MENDAPATKAN YG SOLEH/SOLEHAH… kerana yg soleh / solehah akan lebih menarik kepada yg soleh /solehah…

Bagaimanakah CINTA SECARA ISLAMIK???
Jawapannyer : Belilah buku AKU TERIMA NIKAHNYE DAN KETIKA CINTA TASBIH jawab Habiburrahaman selamba… hahaha(semua ketawa)… selain itu jawab juga Ustaz Hasrizal Cinta Islamik mestilah berasakan TAKWA…

Ustaz Hasrizal de menyatakan untuk dapt yg terbaik hendak dilakukan Solat Istikarah…. Sahabat istikarah adalah Istisyarah (usaha)… yakni usaha juga mencari maklumat si calon dgn cara bertanye dgn org rapat dgnnye. Selain itu mestilah ta’aruf tuk mengenalinye.. tapi bukan bercouple…

Alhamdulillah.. mmg mantap kupasan yg diberi 2 panel ini..mmg puas.. forum nie abis sekitar kul 11.30pm.. Diluar dewan itu Alhamdulillah dapat jumpa sahabat2, akak2, akhi2, dan dik2 puo Ustazah Haslina pun de.... Ya Allah lamanyer xjumpa diorg… terubat gak rindu… syukur Alhamdulillah…


Setakatnye saje lah yg ana dapt kongsi dgn sahabt..InsyaAllah de Rezeki ana kongsi… InsyaAllah..ameen.. Wassalam…(^_^)

4 comments:

sLave_oF_Almighty said...

Salam..
Wah.. Sy pn brada di tmpat kejadian.. huhu..
rmai jga pelajar dr luar dtg ye.. btul jga, rugi klu tlepas peluang mndengar comment panelis2 yg hebat ni..
sy pn dtg xde la tertarik dgn tajuk dia, tp panelis2 yg diimport.. Alhamdulillah, pengisian mantop!

btul3.. stuju dgn ukhti, perlu lebih kpd 'menjadi' dr yg 'mencari'..
wallahu'alam

Qolbiku said...

Wslm...
Oh...yeke??? mmmg student citu ker?? ana atas tiket Puo...

Betuk mmg mantop... Alhamdulillah byk gak pengisian tuk kite n persediaan tuk akan dtg... menjadi dulu... seblm mencari... kdg2 xyah cari pun xpe... InsyaAllah Allah temukan yg sesuai... Amin...

sLave_oF_Almighty said...

Yup, pelajar dr UTP..
Oh, enti dr Puo.. Ahlan wa sahlan dr plaja sni..

Qolbiku said...

ohh.. syukran2..
setahu ana UTP ade rakan masjid kan??? leh kongsi dengan ana cam ne aktivitinye... moga same2 dapt kongsi..

Tahniah gak pada Helwi UTP coz anjurkan program nie...