Jom Jadi Follower ana

Tuesday, May 11, 2010

WAHAI DAIE2KU SEKALIANDalam rancak kau menyiram taman hati insan lain,
Kau terlupa membajai taman hatimu sendiri, Agar ia sentiasa segar dalam hubungan dengan Allah, Tersentuh dengan daulat-Nya Merasa terpikul amanah ad-deen ini. Bukan kerana kau berjemaah, Namun kerana engkau di bawah perintah-Nya.


Seringkah kau mencari jalan,
Agar hatimu sentiasa lembut halus sentuhannya, Agar sentiasa sedar akan keagungan-Nya, Insafi kekerdilan, kelemahan, kealpaan & kesilapan dirimu. Hatimu itu keras, khusyu'mu kurang, Syukur & redhamu tidak banyak kau hadiahkan pada-Nya, Terlalu banyak kurang & salahmu.


Tunaikanlah solatmu dalam khusyu' & tenang..
Muhasabahlah dirimu kala sunyi, Selamilah kalam-kalam al-Quran yang kau perjuangkan, Padanya ada bekalan Untuk kau terus menongkah bahtera perjuangan ini.


Pada nawafil & amalan sunat
Ada jalan yang hampir untukmu berkasih sayang dengan Tuhanmu, Pada qiamullail di keheningan malam, Bersama bisikan doa & munajatmu, Diiringi esak airmata keinsafan & keikhlasanmu, Kau akan temui kemanisan taqarrub di bawah duli kebesaran-Nya, Di situ ada bekalnya... Lazimilah awal dirimu dengan al-Mathurat, Pasti kau akan mengenali siapa dirimu sebagai daie.


Pada tawadhu', pada ukhwah fillah, pada infaq fi sabilillah, Pada uzlah muhasabah diri, pada zikir selawat, Di situketenangan dan kekuatanmu. Ketahuilah bahawa hanya hati yang hidup sahaja, Yang bisa memberikan nafas kepada hati yang mati, Hati yang turut mati tidak mungkin menyembuhkan hati yang sakit, Apatah lagi menghidupkan hati yang mati.


Amanahlah kau di hadapan manusia kerana kedaulatan Tuhanmu.
Namun rasailah kekerdilan dirimu Di hadapan qudrat dan iradatNya.

Renungan Kepada Daie2 diluar sana.... Copy from my sahabat Nadia...^_^

2 comments:

sLave_oF_Almighty said...

Salam..

Alhamdulillah.
Very nice. Menyentuh jiwa. Nk copy-paste ke blog bleh?

Jzkk~~~

ps: mnx izin sahabatmu itu jga k. jzkk

Qolbiku said...

Tafadhol2...InsyaAllah