Jom Jadi Follower ana

Friday, January 29, 2010

PENGKONGSIAN PENGALAMAN LI



Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakaruh....


Syukur kehadrat Ilahi kerana diberi nikmat Iman dan Islam serta Kesihatan kepada kiter semua... SYUKUR ALHAMDULILLAH... moga kiter semua sentiasa bersyukur segala nikmat yang dikurniakan kepada kiter, sesungguh ALLAH sangat suka pada hambaNye yang tahu dan mahu berterima kasih kepadaNye..

Dikesempatan nie ana nak berkongsi dengan antum semua tentang pengalaman ana menghadapi LI (Latihan Industri). Syukur kepadaNye... ari nie ana cukup sebulan menjalani LI.. ALHAMDULILLAH..Syukur.. Sebenarnye ana masuk lapor diri AWAL seminggu atas permintaan Pengerusi di tempat ana LI. Alhamdulillah ana kini LI di KOPERASI PESERTA-PESERTA RANCANGAN FELCRA NASARUDDIN (hehehe dekat dgn umah lebih kurang depan umah tp tepi ke kiri sikit huhuhu, jgn jeles)... Setiap kali orang bertanye pada ana "LI kat mana?" pasti ana tersenyum dulu, sebab dekat sgt dengan umah..Alhamdulillah (dekat dgn mak n ayah) dan jawab ana " depan umah tepi sikit ". semua pelik..ana senyum jer... then baru terangkan.

Ok... ari first ana pi punya berdebar2 Al-maklumlah first time masuk alam keje... macam2 dalam fikiran nie... cam nie staff ( wlpn majoriti staff kat situ mmg ana kenal, tp diorg je xkenal ana sbb ana jenis xkuar umah, hehehe), ok ker keje kat sini, pe la keje yg kena wat... n cam2 dalam kotak fikiran nie.. Sebelum pi tu... ana sudah lengkapi diri dgn doa agar dipermudahkan lapor diri n permudahkan ana mudah bekerja kat situ.. Sambung lik, sampai jer kat ofis tu... tup2 tgk xde orang... aikk ana nie terlebih excited ker datang awal... tgk jam dah 8.10am.. ana difahamkan company bukak kul 8.00am or ana silap ari (kut2 ari nie ahad lagi ker)... mula gelisah... org duk kat kedai kopi tu duk tgk2 ana ( mybe xkenal kut).. mula ana call ayah ana.. tye nape xde org? (sbb ayah ana peserta koperasi serba sikit taw la pejabat bukak bila) ana pun mintak la nombor pengerusi KPR tu merangkap jiran ana gak..(hehehe) baru nak fon die.. dtg la Puan Aza..( pegawai tadbir situ juga merangkap penyelia ana).. " eh.. maaf la tadi antar anak sekolah" die menegur... baru ana teringat sekolah sesi 2010 dah bukak..( ana LI sama time budak sekolah la plak huhu)... "eh, xpe sambil tersenyum" jawab ana ringkas (sebenar nye tgh debar2 n malu).. ana dimintak duduk sebentar dulu.. cam biasa menurut sahaja... selepas tu.. ana dipanggil oleh seorang pegawai nie nama die En.Sataruddin (pegawai kanan)..die la menemu ramah ana n menerangkan sikit protokol pegawai n suasa ofis.. baru ana faham sikit2 ttg company.. Alhamdulillah smua staff ok2 jer... smua layan ana baik Al-maklumla ana nie student pratikal sulung... xde sape lagi pernah LI kat situ ana jer.. Alhamdulillah semuanye jalan lancar lapor diri..tp cuma letih yg melampui sgt...(mula2 jer kut sbb xbiasa keje)... tp betul la kata org keje tu lebih penat n susah dari belajar(mula2 ana xcaya..tp bila dah rasa baru taw..baru la terigt pengorbanan ibubapa..insaf jap)...(p/s kepda diri n sahabt2 sekalian : belajarla betul2 jgn sia2 kan waktu belajar kerana waktu study la sebenarnye paling indah)

Alhamdulillah... smpi skrg ana leH masuk dgn staff2 (wlpn diorg 2 suka mengusik (usik2 biasa jer jgn pikir len) ana tp biasa la tu mgusik org dewasa, layan jer la) tu tapi ana jer pendiam sikit ( mybe sbb ana jer paling muda kat situ smua dh jd bapak n mak org dah tp ada sorg kak nie jer xkawin jer tp dah lama keje kat situ... tp ana sebulan nie xbyk keje sgt... byk duk2, baca surat2 khabar n len2 la.. tapi xpe relax sikit (hehehe)... Ana kat sana Alhamdullilah ada pegisian agama gak... sbb kat ofis tu setiap jumaat pagi sblm keje de wat tazkirah... Ustaz tu diimport dari umah ana ( hehehe sebenarnye Ayah ana tu)... Alhamdulillah serba cikit dapat beri kesedaran pada manusia yg sentiasa lalai n leka cam ana nie.. setiap ayah ana bg tazkirah ana tgk wajah die n berdoa moga2 ana dapat mneyampaikan dakwah seperti ayah ana yang lantang berceramah .... AMIN (DOAKAN YE SAHABAT2)..

Dan ana bersyukur sangat sudah sebulan ana jalani pratikal...mcm2 ana belajar terutama menjalani LATIHAN IMAN... tul la pe yang akak2 n akhi2 ana kat poli tu ckp Latihan Industri ini sbenarnye melalui LATIHAN IMAN... dan dapat rasa sekarang... Moga Allah sentiasa tetapkan Iman ana dan sahabt LI terutama sahabat UKHUWAH GENERATION 11 (UGe11) dalam menghadapi latihan ini.. InsyaAllah ... amin.. dan nie juga bermakna tinggal 5 bulan gi akan kembali ke Poli n KAMSIS YG TERSAYANG... xsabarnye ( excitednye pada halnye lambat gi... huhuhu)...

Setakat ini dahulu citer pengalaman ana ... ada masa ana kongsi lagi..InsyaAllah...moga dpt dikongsikan.. jika terdpat terlanjuran ana menulis nie ana mohon maaf sgt... moga Allah dapt sedarkan kesilapan HambaNye yg sentiasa lalai n leka nie... Amin..

Wallahu'alam..



2 comments:

Qolbiku said...

Salam.. sahabat2 Kamsis.. ana merindui antum moga berada dlm redha n keberkatanNye..
Salam ukhuwah Fillah abadan abada..

InsyaAllaH... Amin..

katilusang said...

Semoga seronok menjalani li ye..jaga hubungan baik dengan staff dan suntik jarum dakwah dengan akhlak yang baik..melangkah terus kehadapan.